1988015.jpg

Täyte:

1 1/2 kg perunoita
75 g voita tai margariinia
2 dl maitoa
1 dl kermaa
2 tl suolaa
2 munaa

Kuori:

2 1/2 dl vettä
1 tl suolaa
noin 5 1/2 dl ruisjauhoja

Leipomiseen:

ruisjauhoja

Voiteluun:

1 muna

Jälkivoiteluun:

1 dl vettä tai maitoa
50 g voita
Keitä kuoritut perunat kypsiksi, valuta vesi pois ja survo perunat. Lisää rasva, maito, kerma sekä suola. Vatkaa seos tasaiseksi. Tarkista maku. Anna jäähtyä ja vatkaa lopuksi joukkoon munat.

Tee taikina. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.

Ripottele pöydälle jauhoja, kaavi taikina kulhosta ja jaa se kahtia. Pyöritä kumpikin taikinapaloista tangoksi.

Jaa molemmat tangot 15 palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi ja litistä ne pieniksi letuiksi. Pidä taikinatangot, palat ja letut muovilla peitettyinä, etteivät ne kuivu.

Pidä lettu jauhotettuna ja ajele se piirakkapulikalla ohueksi, pyöreäksi tai soikeaksi kuoreksi. Pulikan liike on keinuva, ja tarkoitus on saada kuori pyörimään jauhoisella pöydällä pulikan mukana.

Harjaa valmiilta kuorelta ylimääräiset jauhot esimerkiksi pullasudilla. Levitä kuorelle perunatäytettä, jätä reunoilta reilu sentti vapaaksi. Kasta levityksessä käyttämääsi veistä välillä veteen, niin täyte levittyy tasaisemmin.

Rypytä reunat täytteen päälle peukalon ja etusormen avulla. Aloita rypyttäminen keskeltä, yhtä aikaa molemmilta puolilta.

Nosta piirakka pellille leivinpaperin päälle ohuen lastan avulla. Tee kaikki piirakat näin ja nostele ne pelleille vieri viereen. Voitele piirakoiden pinta vatkatulla munalla. Voit vielä halutessasi tehdä piirakoiden pintaan kuvioita esimerkiksi haarukalla.

Paista piirakoita 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneita.

Mittaa kattilaan voi ja vesi tai maito. Kiehauta seos ja voitele sillä kypsien piirakoiden pohjat ja reunat.