Vuodatus tökkii nyt kyllä pahasti noiden päivitysten takia, mutta yritetään nyt lisätä muutama päivitys=) Tein ensimmäistäkertaa elämässäni ruislimppuja. Tekoprosessi oli paljon yksinkertaisempi, kuin mitä olin kuvitelut. Aikaa näiden tekemiseen toki kuluu muutama päivä monista kohotusvaikeista yms. johtuen. Mutta kannattaa kokeilla, hyvää oli! Ja seuraavaa kertaa varten on taikinajuurta pakkasessa odottamassa. Ohje on Kaarina Roinisen Parhaat kotileivonnaiset kirjasta.

 

Taikinajuuri:
2 viipaletta hapanta ruisleipää
tai 1-2 rkl hapanleipätaikinaa
1 l vettä
1 l ruisjauhoja

Seuraavana päivänä:
1 dl vettä
50 g hiivaa
n. 1 rkl suolaa
n. 1 1/2 l ruisjauhoja

Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois, murenna jäljelle jäänyt leipä taikinakulhoon.
Kaada päälle haalea (n + 30 C) vesi, sekoita joukkoon ruisjauhot.
Peitä taikinakulho kelmulla, tee muutama ilma-aukko kelmuun. Anna taikinajuuren käydä huoneenlämmössä vähintään 1 vuorokausi, silloin taikinajuuri kuplii ja tuoksuu happamelle.

Seuraavana päivänä:
Liuota veteen hiiva ja sekoita taikinajuureen. Lisää myös suola ja alusta ruisjauhoilla melko tiiviiksi taikinaksi.
Jos valmistat reikäleipiä, vähennä jauhojen määrää muutamalla desillä.

Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kohoaminen on huomattavasti hitaampaa kuin muilla hiivataikinoilla.

Ota taikinasta pieni pala (1-2 rkl) seuraavan kerran leipomista varten, pakasta se esimerkiksi pienessä pussissa. Liuota se käyttöön otettaessa haaleaan veteen ja valmista taikinajuureksi ohjeen mukaan. Kun käytät hapantaikinaa juurena, leivän aromi paranee muutaman kerran sitä käytettyäsi.

Leivo taikinasta kolme limppua, jätä ne melko korkeiksi, kohotessaan ne madaltuvat sopiviksi. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa peitettynä.

Pistele leivät haarukalla, paista 200 asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 1 tunti.