1850211.jpg

Aleksanterinleivokset on ihania! Tässä Maku-lehden ohje, jolla olen niitä muutaman
kerran onnistuneesti tehnyt:

500 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 keltuaista
10 dl vehnäjauhoja

Täyte:

250 g manteleita kuorittuna
2 valkuaista
1/2 dl sokeria
300 g paistonkestävää vadelmamarmeladia

Kuorrutus:

5 dl tomusokeria
1/2 dl sitruunamehua/vettä
noin 15 tippaa punaista karamelliväriä

Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi. Erottele munista varovasti keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon ja vatkaa seos tasaiseksi.

Lisää voiseokseen jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä turhaan vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja nosta taikina jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Paahda manteleita kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoitellen, kunnes mantelit ovat saaneet kullankeltaisen värin ja ne tuoksuvat voimakkaasti. Kumoa mantelit heti monitoimikoneen kulhoon tai mortteliin ja jauha ne karkeaksi jauheeksi.

Kaavi taikina kulhosta ja jaa se kahteen osaan. Kauli taikinapalat leivinpapereiden päällä ohuiksi, uunipellin kokoisiksi levyiksi.

Tee täyte. Vatkaa valkuaiset ja sokeri tanakaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon mantelijauhe.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Nosta toinen taikinalevyistä leivinpapereineen uunipellille. Levitä levyn päälle vadelmamarmeladi ja sen päälle manteliseos.

Kumoa toinen taikinalevy täytteen päälle ja irrota leivinpaperi. Älä huoli, jos päällimmäinen torttulevy repeää hiukan. Halkeamat korjaantuvat uunissa.

Kypsennä torttua uunissa noin 30 minuuttia. Anna tortun jäähtyä.

Kumoa torttu halutessasi toisen pellin tai suuren leikkuulaudan avulla ylösalaisin ja irrota leivinpaperi. Alapuoli tortusta on aivan sileä, ja kuorrutus on helpompi levittää.

Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään. Ohenna seosta tarvittaessa tilkalla vettä tai sitruunamehua. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi jäähtyneen levyn päälle.

Anna kuorrutuksen jähmettyä ja leikkaa levy annospaloiksi.